Kaksivaiheinen tunnistus tarkoittaa sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi tarvitaan vielä jokin muu menetelmä ennen kuin käyttäjä pääsee palveluun. Tunnistus kannattaa ottaa käyttöön kaikissa yrityksissä. — 5.1.2021

Kaksivaiheinen tunnistus tarkoittaa sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi tarvitaan vielä jokin muu menetelmä ennen kuin käyttäjä pääsee palveluun.


Pankeilla se on ollut pitkään erillinen tunnuslukulista ja siksi monet meistä ovat jo tulleet sinuiksi tunnistuksen kanssa.


Microsoft 365:ssä kaksivaiheinen tunnistus on ollut pitkään. Sen käyttöönotto on koettu vaivalloiseksi ja monelta se on jäänyt tekemättä, vaikka yksittäisenä toimenpiteenä se luo eniten tietoturvaa.


Kaksivaiheinen tunnistus ei turvaa vain dataa. Koska tietojenkalastelun tarkoitus on usein ansaita rahaa esim. lähettämällä valelaskuja yrityksen nimissä, se pitää huolta myös yrityksen maineesta. Kenen tahansa maine kokee kolauksen, jos epämääräisiä laskuja lähetetään kaikille yhteyshenkilöille. Puhumattakaan työstä mikä aiheutuu tietosuoja loukkauksen jälkipuinnissa.


Jokaisen yrityksen kannattaa ottaa käyttöön kaksivaiheinentunnistus. Kaiken varalta on syytä tutustua toimiin, joihin on ryhdyttävämahdollisen tietosuojaloukkauksen jälkeen. Tarpeeksi sitkeä hakkeri kun usein pääsee haluamaansa kohteeseen, jos motivaatiota löytyy. Kaikki hyökkäykset eivät edes tule yrityksen ulkopuolelta. Ajattelemattomuus ja huolimattomuus ovat tietoturvan vihollisia


Kaksivaiheinen tunnistus voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Tärkeää on ohjeistaa menetelmät ja valita sopivat. Jos käytetään applikaatiota, voidaan siihen lisätä muitakin tilejä. Yrityksen Facebook tili kannattaa liittää käyttäjän tiliin ja tuoda somekanavat myös yrityksen Microsoft 365:n oikeuksien hallinnanpiiriin.


Kolmannen osapuolen sovellukset ovat usein mahdollinen tietoturvariski. Siksi kannattaa vaatia myös niille turvallinen tunnistautuminen.


Kun tunnistuksen käyttöönotto on ohjeistettu riittävästi, riittää usein että aktivointi tehdään käyttäjälle ja hän suorittaa itse muut toimenpiteet.