Sharepoint hub keskittää kokonaisuuden, megamenu auttaa navigoinnissa ja connections viimeistelee — 12.2.2023

Sharepoint sivustokokoelmat, sivustot ja kirjastot ovat käsitteitä, joita normaalikäyttäjän ei kuulukaan ymmärtää. Hän haluaa käyttää navigointia ja asiakirjoja ajattelematta kokonaisuutta. Kokonaisuuden pitää taipua käyttäjän tarpeisiin.

Jos puhutaan Teams pohjaisesta intranetistä, on normi käyttäjän vieläkin vaikeampi käsittää mihin Sharepointia edes tarvitaan. Kaikki eivät tunne Teams rakennetta perin pohjin ja se että, Teams tiedostot ovat Sharepointissa, voi tulla yllätyksenä.


Sharepoint sivustokokoelmien hallinta on ollut kehittäjille tuskaa, kun sopivaa tapaa yhdistää eri kokonaisuuksia ei ole ja hallinnassa on usein sorruttu ylilyönteihin. Kun käyttäjä vain haluaisi, että kaikki näyttäisi suurin piirtein samalta ja navigointi periytyisi kätevästi eri sijainteihin. Jos uutiset saisi vielä kätevästi näkymään eri sijainneissa, se olisi jo unelma. Sisällön kohdistaminen eri käyttäjäryhmille on jo utopiaa..

Sharepoint hub
Sharepoint on muuttunut askelta helpommaksi, jos ominaisuudet hoksaa ottaa käyttöön. Sharepoint hallintaan on tullut hub-sivustot, missä määritetään pääsivusto ja sille alisivustot. Sivustoille tämä tuottaa yhteistä hallintaa ja navigointia hyvin helpolla tavalla ja sisältö voidaan myös kohdistaa.


Uutisten tuottaminen ja levittäminen eri sivustokokoelmista onnistuu helposti ja hub-sivustojen käyttö antaa saumattoman käyttökokemuksen. Sivuille käyttäjät saavat samalla lisää työkaluja, joilla käyttöliittymä erikohteisiin on muokattavissa käyttäjien toimesta.

Kun Sharepoint pääsivusto yhdistetään myös Teamsiin uudella Viva connections työkalulla, viimeistelty kokonaisuus uppoutuu käytettäväksi myös Teamsin kautta.


Lisäksi hub-sivustot mahdollistavat Office 365 ryhmien ja Teams-sivustojen keskittämisen hub-sivustoon. Oikeuksien hallinta muodostuu näin osin tiimien toimesta. Jos hub-sivustojen omat navigointi mahdollisuudet eivät vielä tyydytä, voi niihin tuoda oman ilmeensä megamenu navigoinnilla missä alisivusto linkit ryhmittyvät näyttävästi suoraviivaiseen navipalkkiin. Sisällön kohdistamiseen voi kätevästi käyttää jo Teams ryhmien mukana tehtyjä käyttöoikeusryhmiä.

Jos megamenun ominaisuudet eivät löydy, kannattaa tarkistaa sivuston malli. Viestintäsivustosta ne löytyvät, kun navigointiasetuksen vaihtaa.